× Nieuws Wedstrijdverslagen Kalender Foto Contact
☰ MENU
zwembaden en wellness MLV banden velgen Poperinge http://www.daviddesign.be Yprauto

28-02-2018

2018 - Jean-Baptiste wil vader Frank Broekaert fier maken met 2 wedstrijden in een R5

2018 - Jean-Baptiste wil vader Frank Broekaert fier maken met 2 wedstrijden in een R5

Jean-Baptiste Broekaert groeide, dankzij zijn vader Frank Broekaert, op met de rallysport. Van kleins af was Jean-Baptiste op de wedstrijden en volgde alles op de voet vooral zijn idool Colin McRae. Toen hij 18 werd zette hij zijn eerste stappen in de rallysport met een Peugeot 205, later reed hij ook de Saxo Challenge.

In de eerste rally's met Yves Peyskens heb ik veel geleerd en ben ik dan stap voor stap beginnen op mijn limiet gaan rijden. Met Luc Grillet, de neef van John deconinck nam ik veel risico's. Luc was echt een perfectionist en hij heeft me wel geleerd m'n grenzen af te tasten. We hadden onze saxo zo licht gemaakt dat hij na weging in ieper de lichtste was, op 1 na. Toen heb ik geleerd dat niet alles is wat het lijkt in de rallywereld. Als we nu kijken naar het wielrennen moet ik er niet veel uitleg aan geven…
Later kon ik dankzij enkele aanpassingen ook meestrijden in de top 3 en kon ik dankzij mijn vader proeven van het Europees Kampioenschap. In 2002 ging ik met m'n vader mee over het podium in Ieper en had nooit gedacht dat dat z'n laatste rally zou zijn... Hij was toen 8ste en ik werd 46ste met Saxo.

Toen heeft Jean-Baptiste zich ook op zijn zaak gestort met het idee om later opieuw te rijden. Ondertussen werd ook zijn zoon geboren en verdween de rally even op de achtergrond.

Tot in 2007 Vincent Verschueren die al jaren een vriend was binnen kwam in m'n garage en zei: "Tiste moat, ik wil een rally rijden en gij moet co-piloot zijn." Ik had wel al wedstrijden meegereden als co naast m'n vader... Maar ik ben een piloot. Toch heb ik OK gezegd tegen Vince, eenmalig. Ik kende hem al van de tijd met de moto's. Soit ik geloofde in die kerel.
In die wedstrijd, de TBR 2007, wist ik al dit is iemand met potentieel om kampioen te worden. Zeker niet evident in de rallywereld, maar ik stond achter hem, en geloofde in hem.

Pas in 2015 reed Jean-Baptiste opnieuw zijn eerste wedstrijd, de Aarova rallysprint met zijn beste vriend Dominique Tsjoen. Ze konden uitrijden en stonden in 2017 opnieuw aan de start deze keer met een DS3 R3 en ze wonnen de klasse R3.

Vincent belde me na het rallyseizoen 2017 en vroeg me bij m'n vader op bezoek te gaan omdat hij ziek is. M'n vader vertelde ons toen dat z'n eerst rally waar hij ging kijken naar m'n grootvader aan de dodensprong was in Oudenaarde. M'n vader was dit jaar met heel veel moeite toch afgekomen en stond aan de dodensprong op kp4.
Ik zei al ieder jaar tegen hem, kom pa rij ook nog eens in Oudenaarde tot we vorig jaar de diagnose kanker kregen.... Nu besef ik dat het misschien zijn laatste keer kon geweest zijn...
” aldus een aangeslagen Jean-Baptist.

Nu wil Jean-Baptiste heel graag in een topauto kunnen starten om mee te strijden vooraan met een R5. En natuurlijk wil hij graag dat zijn vader dit ook nog kan meemaken.

Ik kan me inbeelden dat het zeer zwaar moet zijn voor mijn vader wetende dat hij nu nooit meer een rally kan rijden.... Na 30 jaar gentleman-driver en inspiratie voor elke Oost-Vlaamse rallypiloot. Vincent stond er echt op om hem te zien en dat betekende heel veel voor mijn vader. Ik ben zo fier dat ik daar bij 2 kamioenen kon zitten en rally verhalen kon horen vertellen. Over Vincent z'n titel en mijn vader's carriere. Prachtig!
En ik wil hem echt nog eens fier maken. Als ik start met een R5 dan is dat speciaal voor m’n vader en ga ik voor een podiumplaats! ISamen met m'n co en goede vriend Dominique Tsjoen gaan we een R5 huren voor de Monteberg of Wervik als voorbereiding op Oudenaarde. Hoogstwaarschijnlijk zal het een Skoda Fabia worden, maar mijn voorkeur gaat wel nog altijd uit naar de Peugeot of de Citroën R5…

zwembaden en wellness
MLV banden velgen Poperinge

http://www.daviddesign.be
Yprauto

Trefwoord(en)

Foto albums

Verwante artikelen