× Nieuws Wedstrijdverslagen Kalender Foto Contact
☰ MENU
Autostal Duindistel Optiek Vanneste Hooglede Izegem http://www.daviddesign.be

24-02-2018

Haspengouw - Princen wint met miniem verschil op Verschueren na spannende finale

Haspengouw - Princen wint met miniem verschil op Verschueren na spannende finale

Het JobFixers Belgian Rally Championship 2018 begon vandaag in Landen met de Rally van Haspengouw. Voor de start werden de Skoda’s van kampioen Verschueren, thuisrijder Princen en Luikenaar Cherain naar voor geschoven als favorieten.

Vincent Verschueren opende de rally met een reeks besttijden en kwam na 4 proeven reeds met een voorsprong van 7 seconden op Kris Princen aan in de servicezone. Van de andere favoriet, Cedric Cherain, was op dat ogenblik al geen sprake meer. Cherain maakte een matige start en maakte na de 3de proef nog zijn beklag over het feit dat hij werd opgehouden door Robin Maes op de ronde koers. In de 4de proef was het dan definitief ‘game over’. De Skoda ging met hoge snelheid van de baan en verdween uit koers…

Ondertussen waren we ook de DS3 van Steven Dolfen verloren. De voormalig R2 kampioen leek zich snel aan te passen en reed behoorlijke tijden met de DS3, maar net zoals Cherain ging hij op kp 4 van de baan. Hopelijk heeft deze sortie geen gevolgen voor de rest van het programma…

Vincent Verschueren trok in de tweede ronde stevig in de aanval, thuisrijder Kris Princen gaf eerlijk toe dat hij het tempo niet kon volgen en zag de zwarte Godrive Skoda steeds verder uitlopen. Toen Verschueren na de tweede ronde opnieuw het servicepark kwam kreeg hij te horen dat hij een straftijd kreeg van 30 seconden wegens het niet volgen van het roadbook. “Een zware straf, zeker als je weet dat ik niets heb gewonnen…” aldus Verschueren die zo de leiding verloor aan Princen.

Bij het ingaan van de laatste ronde nam Princen dus de leiding met 7 seconden verschil, maar hij voelde de het adem van Verschueren. Zoals verwacht vocht deze laatste terug en nam in de voorlaatste proef de leiding terug. Princen bleef echter aanvallen en in een super spannende en beslissende proef nam hij de leiding definitief terug. Meteen een goede start van het BRC 2018 voor Kris Princen en Bram Eelbode.

Na Princen en Verschueren kwam de gele Peugeot 2018 T16 van Guillaume de Mevius. Het tempo van het leidersduo volgen was onmogelijk voor de Mevius in de Peugeot, maar na 12 proeven eindigde de piloot van het RACB National Team op amper 35 seconden van de winnaar.

De top 5 werd compleet gemaakt door 2 piloten die hun comeback maakten op nationaal niveau. Marc Timmers werd in de bloedmooie ex-Solberg Subaru WRC vierde voor de Skoda Fabia R5 van Steve Matterne. Na hen werd Jonas Langenakens ‘best of the rest’, met de Lancer EVO X zat er echt niet meert in voor de thuisrijder. De Lancer hield de Peugeot van Sebastien Bédoret en de Skoda van historic kampioen Robin Maes achter zich. Al was het voor zowel Sébastien en Robin vooral de bedoeling om kilometers te maken en ervaring op te doen in de R5.

De laatste 2 plaatsen in de top 10 waren voor de eerste BMW’s uit de M Cup. Mats van den Brand maakte zijn favorietenrol waar en won voor Franky Boulat en Wim Muilwijk. We noteerden ook de opgave van Kurt Braeckevelt, hij ging in de 10de proef zwaar van de baan toen hij derde stond. 

Bij de historics maakte Paul Lietaer ook zijn rol als de te kloppen man waar, in de Subaru Legacy won hij voor de Porsche van Glenn Janssens en de Ford Sierra van Frank Baert. Maar na de finish werd Lietaer uit koers gezet. De Subaru-rijder werd gediskwalificeerd wegens het niet respecteren van het parcours. Hij sneed twee keer op dezelfde plaats in Gingelom een bocht af. Zo gaat de zege naar Janssens en werd Mylleville derde na Frank Baert die doorschoof naar de tweede plaats.
De Porsches kwamen niet in het verhaal voor, Snijers had  bij het verlaten van het service park op weg naar de eerste proef reeds problemen met de cardans en gaf iets later op en Monnens sukkelde een ganse dag met de bediening versnellingsbak. Scmelcher won uiteindelijk de GT klasse met meer dan 5 minuten voorsprong op Monnens.

Slechts 3 juniors aan de start in Landen, Niels Renvoet domineerde de wedstrijd en won met meer dan 4 minuten voorsprong op Thibault Mazuin en Stijn Pacolet. Al moeten we er eerlijkheidshalve aan toevoegen dan Pacolet met een Fiesta Cup versie met amper 155pk aan de start stond.  

In het Criterium won Phillip Lommers (BMW) nadat hij van start tot finish aan de leiding reed. Erik Dams (Nissan) werd tweede voor Tom Simonis (BMW).

# Foto-reportage

Autostal Duindistel

Optiek Vanneste Hooglede Izegem
http://www.daviddesign.be

Trefwoord(en)

Foto albums

Verwante artikelen