× Nieuws Wedstrijdverslagen Kalender Foto Contact
☰ MENU
zwembaden en wellness ALV saneren van tanks MLV banden velgen Poperinge http://www.daviddesign.be Verzekeringen Delaere

09-11-2015

Wedstrijdverslag - Condroz Rally - DS

Wedstrijdverslag - Condroz Rally - DS

Cédric Cherain domineerde de wedstrijd van start tot finish
Stéphane Lefebvre eerste in R5
Guillaume Dilley vice-kampioen van België na een opmerkelijke prestatie

Zes Citroëns en DS-en in de Top 10

Zoals verwacht, droeg DS in ruime mate bij tot het grote eindejaarsfeest van de rallysport, de Condroz Rally. Nadat ze vanaf de start de wedstrijd animeerden, realiseerden ze zelfs de dubbel dankzij de zege van Cédric Cherain (WRC) en Stéphane Lefebvre (R5). De Citroën C4 WRC van David Bonjean vervolledigde het podium. Als kers op de taart maakte Guillaume Dilley een uitstekend debuut in R5, waarmee hij de titel van vice-kampioen veilig stelde. Het merk DS was trouwens al voor de start kampioen bij de merken.

Cédric Cherain besliste in de Condroz Rally aan de start te komen met een DS 3 WRC omdat hij mikte op een grote zege, zoals de overwinning die hij in mei behaalde in de Rally van Wallonië. Hij bewees meteen de wagen in de hand te hebben, want vanaf de tweede proef nam hij de leiding in handen en stelselmatig vergrootte hij zijn voorsprong. Uiteindelijk klokte hij 17 snelste tijden op de 22 verreden klassementsproeven.

"Dit is een droom die in vervulling gaat," juichte de Luikenaar. "De Condroz Rally is een van de grootste rally's in België en het is "mijn" rally. Hier winnen, op enkele kilometers van mijn deur, voor mijn supporters, dat is een onbeschrijfelijk gevoel. Natuurlijk was dat mijn doel. Maar, in een Condroz Rally kan heel veel gebeuren. Zeker met de uitermate verraderlijke omstandigheden van dit jaar. De DS 3 WRC functioneerde perfect. De aanpassing verliep vlotter dan verwacht. Ik ben voorzichtig gestart en toen ik het ritme een beetje verhoogde vanaf de 2de proef, volgde meteen een eerste snelste tijd en greep ik de leidersplaats. In Marchin kon ik uithalen en dat bleek het keerpunt in de wedstrijd. De tweede dag was lang en zenuwslopend. Met meer dan een minuut voorsprong kon ik in principe controleren, maar een WRC laat zich niet aan 80% besturen. Daarom bleef ik snel rijden om me niet te laten verrassen door een onverwachte reactie. Maar, zonder risico's te nemen. Ik bedank het volledige team en al mijn partners die deze prestatie mogelijk hebben gemaakt."

De wedstrijd werd verreden bij aangename temperaturen en onder een herfstzonnetje zondag. Het had nog spannender kunnen zijn indien Stéphane Lefebvre en Kris Princen zaterdag geen tijd hadden verloren door lekke banden. Stéphane Lefebvre maakte zijn reputatie als belofte van DS en de FFSA meer dan waar, want hij was duidelijk de beste van de R5-piloten. Dat bewezen zijn 16 tweede tijden algemeen. Zo rukte hij nog mooi op in het klassement om uiteindelijk al terug tweede te staan in het klassement op het einde van de eerste dag.

"Ik heb me prima geamuseerd in de Condroz Rally," vertelde de Nordist na de finish. "Zelfs zonder lekke band was het moeilijk om beter te doen dan de tweede plaats. Ik ben blij dat ik drie snelste tijden kon rijden, toen de omstandigheden erg moeilijk waren tijdens de eerste dag. Zondag hadden we nog een klein lek ter hoogte van de koppakking. Maar, de DS 3 hield het vol en ik ben voluit blijven aanvallen. Ik ben tevreden dat ik DS de dubbel kon bezorgen in deze wedstrijd, die weer een enorm populair succes was."

Yves Matton wilde DS de trippel bezorgen met de DS 3 WRC van PH Sport. Een afgebroken versnellingspook op de voorlaatste proef deed hem helaas terugzakken van de 3de naar de 5de plaats. Toch werd het podium vervolledigd door een Citroën: de C4 WRC van David Bonjean.
"Het is frustrerend om op die manier naast het podium te grijpen, maar het belangrijkste is dat ik gans de rally, en in wat voor een rally dan nog, kon genieten van de sensaties die deze fantastische DS 3 WRC te bieden heeft. Ik ben natuurlijk erg blij met het globale resultaat van de wagens ontwikkeld door Citroën Racing," besloot de baas van Citroën Racing.

Hij dacht daarbij natuurlijk ook aan Guillaume Dilley, die een onberispelijke wedstrijd reed bij zijn debuut met een DS 3 R5.
"Zevende, dat is een onverhoopt resultaat voor mijn eerste ervaring op dit niveau en in deze uitermate sterk bezette wedstrijd!" lachte de Brabander bij zijn terugkeer in Hoei. Op dat moment leek hij zich nog niet te realiseren wat hem overkwam. "De aanpassing aan de wagen verliep helemaal zoals gepland. Ik had niet veel tijd nodig om me goed te voelen aan het stuur. Vanzelfsprekend pretendeer ik niet dat ik het potentieel maximaal benut heb. Maar, ik bleef foutloos en dat blijft de sleutel tot succes in deze lastige wedstrijd. Ik denk dat we respectabele tijden hebben gereden en dat ik mijn titel van vice-kampioen waar heb gemaakt. Ik ben echt dolblij."

Dezelfde vaststelling bij Jourdan Serderidis, die zijn doel bereikte, waardoor Citroën en DS met 6 wagens in de Top 10 eindigden: "Ik had gezegd dat ik blij zou zijn met een plaats in de Top 10 en ik eindig hier op de 9de plaats. Gelet op het sterke startveld is dat niet slecht. Ik kon zelfs een 5de tijd algemeen rijden. Ik ben heel tevreden."

Yvan Muller was iets minder tevreden, nadat hij twee plaatsen verloor door een lekke band op de allerlaatste proef: "De eerste dag verliep goed en ik rukte voortdurend op in het klassement. Maar, zondag maakte ik meer foutjes, want ik was in de verkenningen begonnen met deze proeven en toen waren mijn nota's nog niet zo nauwkeurig als die voor zaterdag. Toch heb ik genoten van deze ervaring. Ik ben onder de indruk van de massale opkomst en het enthousiasme van het publiek."

Vincent Verschueren moest al vroeg opgeven door een transmissieprobleem, maar Kevin Demaerschalk en Anthony Dovifat bezorgden DS nog meer bloemen. Zij wonnen met hun respectievelijke DS 3's de klassen RC 3 (en de strijd bij de voortrekkers) en RC5 (R1).

Het Merk heeft het Belgisch rallyseizoen 2015 op prachtige wijze afgesloten, nadat het verschillende rally's kleur gaf, domineerde en het merkenkampioenschap won.

Klassement Kampioenschap van België (officieus)

Scratch: 1. F. Loix 116; 2. G. Dilley 98; 3. V. Verschueren 87; 4. K. Princen 83; 5. C. Cherain 68; 6. A. Dewallef 54; 7. T. Vandenberghe 50; 8. P. Geusens 45; 9. K. Demaerschalk 40; 10. P. Snijers 38...

RC3: 1. G. Dilley 78; 2. K. Demaerschalk 36; 3. H. Depla 14; 4. A. Fumal & F. Delplace 8…

Merken: 1. DS 107; 2. Skoda 61; 3. Peugeot 55; 4. Ford 49; 5. Porsche 20...

zwembaden en wellness
ALV saneren van tanks
MLV banden velgen Poperinge

http://www.daviddesign.be
Verzekeringen Delaere

Trefwoord(en)

Foto albums

Verwante artikelen