× Nieuws Wedstrijdverslagen Kalender Foto Contact
☰ MENU
MLV banden velgen Poperinge Yprauto http://www.daviddesign.be zwembaden en wellness

25-06-2015

Preview - Kenotek Ypres Rally - DS

Vijf DS 3 R5's in de prestigieuze Rally van Ieper

De Kenotek Ypres Rally is niet alleen de zesde manche van het Kampioenschap van België, maar ook en vooral de vijfde wedstrijd van het FIA European Rally Championship. Een statuut dat elk jaar garant staat voor een bijzonder internationaal startveld in de Kattenstad. Er staan vijf DS 3 R5's aan de start, bemand door teams van drie verschillende nationaliteiten. Cédric Cherain en Vincent Verschueren krijgen het gezelschap van de Nederlander Kevin Abbring, uitgenodigd door Pieter Tsjoen om de DS 3 van J-Motorsport te besturen, en de Fransen Bryan Bouffier en Robert Consani.

Zowel voor de tenoren van het Belgisch rallykampioenschap als voor de Europese titelkandidaten is een overwinning in Ieper uitermate belangrijk, want de wedstrijd staat internationaal hoog aangeschreven. Daarom staan er maar liefst 22 teams aan de start met een R5 of S2000, naast vier snelle GT's. Onder de 13 R5-piloten rekenen vijf toppers op een DS 3 R5 om een gooi te doen naar de zege.

Het vijftal wordt aangevoerd door Cédric Cherain die, samen met André Leyh, als enige Freddy Loix dit jaar wist te verslaan in het Kampioenschap van België. De Luikenaar verheugt zich er op aan de start te komen met een betere basis dan voordien: "Vanzelfsprekend mag men ons niet vergelijken met professionele piloten die veel meer rijden en die dus constant in het ritme zitten, terwijl ik sinds mijn zege in de Rally van Wallonië niet meer gereden heb. Samen met D-Max hebben we een aantal details op punt gezet. In Ieper moet alles perfect zijn vanaf de start. De DS 3 R5 doet het uitstekend, ik zou een halve dag kunnen testen en ik zal beschikken over goede banden. Kortom, ik beschik over goede papieren."

Toch wil Cédric niet te hard van stapel lopen: "Ik hou van het parcours in Ieper. Ik heb er al vaak goed gepresteerd, zoals vorig jaar, toen ik tweede werd. Het nieuwe gedeelte dat toegevoegd werd aan de proef van Westouter op Frans grondgebied zal voor spektakel zorgen. Het is een heel snel gedeelte. Dat ligt me... Er gaat zeker heel wat gebeuren. Maar, de ervaring heeft me geleerd dat de prijzen pas aan de finish verdeeld worden. Ik ga mijn eigen ritme rijden in het begin van de wedstrijd, zonder te kijken naar de tijden van de tenoren, die ongetwijfeld de lat heel hoog zullen leggen. Als ik na de eerste avond op minder dan een halve minuut van de leider sta, dan zal ik heel tevreden zijn. De tweede dag is heel lang en ongetwijfeld erg selectief. Ieper is een moeilijke wedstrijd... Er kan veel gebeuren. Ik wil een goed resultaat behalen om het vertrouwen van het Merk DS te rechtvaardigen."

Voor een zege van een DS 3 R5, kunnen we ook rekenen op het onuitgegeven duo bij team J-Motorsport: Kevin Abbring-Pieter Tsjoen. Vorig jaar toonde Kevin zijn potentieel door de wedstrijd te domineren tot hij moest opgeven. Hij heeft dit jaar nog niet veel wedstrijden gereden, maar hij verricht wel veel testwerk. Voor Pieter Tsjoen wordt het opnieuw een première, na de ervaring met Stéphane Lefebvre in de Rally van Wallonië.

"Het is inderdaad een seizoen met heel wat nieuwe ervaringen," vertelt de Oost-Vlaming. "Deze keer zal ik de nota's in het Engels lezen! Ik begrijp niet waarom we tussen twee Nederlandstalige piloten niet gewoon in onze moedertaal kunnen werken, maar het is de keuze van de piloot."

Met Kevin Abbring kan Pieter Tsjoen in principe terug dromen van een overwinning in Ieper, 14 jaar na zijn eerste zege: "Dat is natuurlijk onze doelstelling. Maar, we zullen eerst Freddy Loix moeten verslaan. Hoe meer concurrenten er zijn, hoe groter de kans dat het zal lukken. En we willen het team zijn dat er uiteindelijk het beste uit komt."

Vincent Verschueren zou al blij zijn mocht hij zaterdagavond de finish halen: "Ieper is een wedstrijd die me nog niet veel geluk heeft gebracht en daarom durf ik geen voorspelling te doen. Ik kan alleen maar zeggen dat we heel goed voorbereid aan de start zullen komen. Veel zal afhangen van de Qualifying Stage op donderdag in Nieuwkerke. Dat is toch apart, want je krijgt maar één kans om een toptijd neer te zetten. Ik ga er alles aan doen om een goede startpositie te bemachtigen en in de wedstrijd gaan we ons uiterste best doen om goed te scoren."

Guillaume Dilley start met een serieuze handicap. Met zijn voortrekker zal hij veel grind op de baan vinden, want hij gaat pas van start vanaf de 50ste plaats. Maar, zijn tegenstanders in RC3 worden met hetzelfde probleem geconfronteerd. Guillaume mikt opnieuw op de zege in de klasse om 10 punten te scoren in het kampioenschap. Dat zou voldoende kunnen zijn om zijn uitzonderlijke tweede plaats in het Kampioenschap van België vast te houden.

Bryan Bouffier, 2de in Ieper in 2013, en Robert Consani, een trouwe deelnemer aan het Europees kampioenschap dit seizoen, starten ook met ambitie met hun DS 3 R5's.

MLV banden velgen Poperinge
Yprauto

http://www.daviddesign.be
zwembaden en wellness

Trefwoord(en)

Foto albums

Verwante artikelen