× Nieuws Wedstrijdverslagen Kalender Foto Contact
☰ MENU
zwembaden en wellness c est bene http://www.daviddesign.be ALV saneren van tanks

29-04-2015

Preview - Rallye de Wallonie - DS

Na drie bewogen wedstrijden en een TAC Rally die uitermate selectief was door het wisselvallige weer, kijken de deelnemers aan het Kampioenschap van België Rally uit naar een droge Rally van Wallonie.

Krijgen we eindelijk een strijd voor de overwinning die niet verstoord wordt door wedstrijdfeiten? Dat is de wens van Cedric Cherain, die meer dan ooit gemotiveerd is bij zijn terugkeer nadat hij de TAC Rally misste. De Luikenaar start in een goed gerodeerde context om de strijd aan te gaan met de andere teams in een DS 3 R5. Stéphane Lefebvre en Pieter Tsjoen, die een verrassend nieuw duo vormen, zullen ongetwijfeld eerst hun violen gelijk moeten stemmen alvorens de strijd aan te gaan met de beste Belgische rallymen. Vincent Verschueren zal ook met een andere copiloot rijden, meer bepaald Stéphane Prévot, de vaste copiloot van... Stephane Lefebvre dit seizoen.

Jourdan Serderidis wil in de eerste plaats zijn ervaring met de DS 3 R5 uitbreiden: "Tot op heden beperkt mijn ervaring op asfalt met de DS 3 zich tot 2 beijzelde proeven in Monte-Carlo en 5 in de regen in de Rallye des Ardennes. Ik zal dus voor de eerste keer op een droog parcours rijden met de wagen."

Hoe dan ook, elk van de DS-piloten is vastbesloten om voluit te gaan om een eerste overwinning te veroveren. Maar, naast de andere wagens van categorie R5 en enkele GT's bestuurd door grote namen, zoals Snijers, Van de Wauwer en Van Parijs, moeten ze eerst en vooral de zes WRC's verslaan. Die zijn a priori krachtiger, maar ze hebben al wat jaartjes op de teller. Het kan een mooie, evenwichtige strijd worden.

Hetzelfde kan gezegd worden in categorie R3, die met 10 wagens uitzonderlijk sterk bezet is. De DS 3 R3 MAX lijkt de beste winstkansen te hebben. Bij afwezigheid van Kevin Demaerschalk, zal Guillaume Dilley deze keer de strijd aan moeten gaan met Armand Fumal, die sterk finishte in Spa. Maar, Dilley wil vooral zijn uitzonderlijke derde plaats in het kampioenschap, achter Princen en Loix, verdedigen.

Cédric Cherain, geboren op 8/11/1983, woont in 4870 Nessonvaux. Team D-MAX. "Omdat het startveld in Jambes bijzonder sterk is, ga ik rustig van start en zal ik zo goed mogelijk mijn best doen. Ik wil me in de eerste plaats amuseren. Ik zal goed voorbereid aan de start komen. We hebben de proeven goed bestudeerd via de onboardbeelden en donderdagochtend staat er een kleine testsessie op de planning. De komst van Stéphane Lefebvre is een goede zaak, want met zijn ervaring in het Wereldkampioenschap is hij een serieuze referentie. Maar, de confrontatie schrikt me niet af. Telkens wanneer we tegen elkaar reden in een promotieformule in Frankrijk, stond ik voor hem. Regen zou in ons voordeel kunnen spelen tegenover een piloot die het parcours ontdekt, maar ik hoop dat het droog blijft. Dan kunnen we maximaal aanvallen. Ik hou ervan om "ten strijde" te trekken. Ik hoop dat het een pittige strijd met drie of vier wordt tot de finish. In tegenstelling tot vorig jaar, zal ik kunnen beschikken over een versnellingsbak met lange verhoudingen, waardoor de topsnelheid in de buurt van 200 km/h zal liggen. Een jaar geleden was dat amper 179 km/h. Dat kan beslissend zijn op dit uiterst snelle parcours."

Pieter Tsjoen, geboren op 1/2/1974, woont in Oudenaarde. Team J-Motorsport. "Het is moeilijk te voorspellen hoe de samenwerking met Stéphane Lefebvre zal vlotten. We hebben nog niet samen kunnen testen. Nadat we tot een akkoord waren gekomen, moesten we allebei op verplaatsing gaan. Stéphane reed twee rally's, een in het Frans kampioenschap en een in het Wereldkampioenschap. Hij keerde dinsdag terug van Argentinië, maar hij moest nog langs Portugal passeren om een dag te testen met DS op woensdag. We zullen donderdag serieus moeten werken, met eerst een testsessie en daarna de verkenningen. Ik heb die zo goed mogelijk voorbereid door video's te bestuderen en door mijn nota's om te zetten naar het systeem met drie cijfers dat Stéphane gebruikt. Voor mij vergt die nieuwe rol als copiloot meer voorbereiding dan wanneer ik zelf zou rijden. Ik zal ook tijdens de rally meer werk hebben, want ik moet denken aan de chrono, de nota's, de timing tijdens de service, enz. Ik hoop dat ik de nota's goed kan lezen. Ik moet toegeven dat het lezen van de nota's nog een zekere vertaling in mijn hoofd vergt. We zullen zien hoe het gaat tijdens de testsessie. Het belangrijkste is dat we ons amuseren. Met zaterdag drie ronden op het programma, zouden we op het einde van de dag wel toptijden moeten kunnen rijden."

Vincent Verschueren, geboren op 24/10/1979, woont in 9750 Zingem. Team GoDrive. "Omdat Véronique door onvoorziene omstandigheden zich niet vrij kan maken, zal ik de Rally van Wallonië rijden met Stéphane Prévot. Twee jaar geleden had ik het genoegen om met Stéphane samen te rijden in Jambes en ik was enorm onder de indruk van zijn professionaliteit. Ik kijk uit naar deze nieuwe samenwerking met Stéphane. Omdat hij vorig weekend in Argentinië aan het werk was, heb ik tijdens de officiële verkenningen enkel de onboards gemaakt en gaan we deze week nog verkennen. De 'Wallonie' is een heel lange wedstrijd, dus vrijdagavond is er niet veel te winnen op de Citadel. Ik zal wat show geven op de Esplanade, maar in de afdaling moet je voorzichtig zijn. Ik hoop op een goed resultaat, want we hebben dit jaar al veel pech gehad met de transmissie. Een wedstrijd zonder problemen, dat zou deugd doen. Voor mij is Stéphane Lefebvre de topfavoriet, want je rijdt niet toevallig vooraan in WRC-2. Freddy Loix en Kris Princen zullen hun handen vol hebben met de Fransman. Het wordt een mooie gelegenheid om het niveau in het Belgisch kampioenschap in te schatten. Ik hoop zo dicht mogelijk in hun buurt te zitten."

Jourdan Serderidis, mede-eigenaar van team J-Motorsport "Ik ben blij dat we Stéphane Lefebvre kunnen verwelkomen in ons team J-Motorsport. Onze samenwerking zal donderdagochtend echt van start gaan met een testsessie, waar we allebei zullen rijden. Met twee wagens kunnen we verschillende zaken testen en de testtijd optimaal benutten. Aangezien we vijf wagens laten rijden in Jambes, hebben we natuurlijk personeel nodig. We hebben een beroep gedaan op Christian Levert, die eerder al samen heeft gewerkt met Stéphane. Het lijkt ons nuttig om een ingenieur toe te wijzen aan de DS 3 R5 van Lefebvre. Persoonlijk zal ik kunnen profiteren van de tips van Stéphane om een plaats in de Top 15 of zelfs in de Top 10 te kunnen ambiëren."

Guillaume Dilley, geboren op 17/2/1991, woont in 1380 Lasne. Team Burton Racing. "De Rally van Wallonië is een van mijn lievelingswedstrijden. Als het weer stabiel blijft, dan zal het de eerste keer zijn dat ik met de DS 3 op een droog parcours kan rijden. Het zal mijn vierde deelname zijn, maar voor de eerste keer zal de snelheid zo hoog liggen. Met mijn C2 R2 had ik een topsnelheid van 168 km/h. Met de DS 3 R3 zal ik 200 tot 210 km/h halen. Dat vergt een aanpassing van de nota's. We moeten anticiperen op hogere snelheden. Ik wil in de eerste plaats de klasse RC3 winnen. Maar, ik onderschat niemand en vooral de andere piloten met een DS 3 R3 niet. Ik wil ook aan het kampioenschap denken. We staan 3de na drie wedstrijden en dan begin je toch te dromen. Ik moet nu regelmatig en foutloos blijven. Een exploot is dan misschien wel mogelijk..."

 

zwembaden en wellness
c est bene

http://www.daviddesign.be
ALV saneren van tanks

Trefwoord(en)

Foto albums

Verwante artikelen