× Nieuws Wedstrijdverslagen Kalender Foto Contact
☰ MENU
Yprauto zwembaden en wellness http://www.daviddesign.be MLV banden velgen Poperinge

11-03-2015

Preview - Spa Rally - Citroën

Vier DS 3 R5's voor een maximum aan spektakel

Vincent Verschueren dicht bij de leiding in het kampioenschap
Een parcours dat Cédric Cherain moet liggen
Pieter Tsjoen en Eddy Chevaillier willen zich opnieuw amuseren
Bertrand Grooten wil vooraan mee strijden

Net zoals in de Rally van Haspengouw, zullen de DS 3's in de meerderheid zijn in de categorie R5 in de Spa Rally, een nieuwe wedstrijd georganiseerd door DG Sport en tevens de tweede manche van het Belgisch rallykampioenschap 2015. Net zoals in Landen zijn de piloten van de vier DS 3 R5's ambitieus. Ze willen voor spektakel zorgen, maar ook bijdragen tot de spanning in de strijd voor de overwinning.

Het Kampioenschap van België Rally heeft zelden zoveel kandidaten voor de titel geteld... bij de start van de tweede confrontatie van het seizoen. Het is al meermaals gebeurd dat bepaalde kanshebbers na de eerste wedstrijd het geweer al van schouder veranderden. De vier DS 3 R5-rijders wisten – in tegenstelling tot sommige van hun concurrenten - alle valstrikken van de zeer selectieve Rally van Haspengouw te vermijden en scoorden in Landen hun eerste punten voor het kampioenschap.

In dat opzicht deden Vincent Verschueren en zijn copiloot Gert Broekaert een uitstekende zaak. Dankzij hun tweede plaats in Landen, hebben ze slechts 4 punten achterstand op de leiders in het kampioenschap. Cédric Cherain en André Leyh, die op die tweede plaats mikten ondanks dat ze de DS 3 R5 van D-Max moesten leren kennen in de wedstrijd, staan derde in de voorlopige tussenstand van het kampioenschap. Pieter Tsjoen, die eveneens weinig ervaring had met zijn wagen, zorgde voor de verrassing door even de leiding te nemen, samen met Eddy Chevaillier. Om maar te zeggen dat er altijd rekening gehouden moet worden met de achtvoudige Kampioen van België Rally, die maar twee punten minder heeft dan Cherain. Bertrand Grooten tenslotte rekent, na een moeilijke start in Haspengouw, op de halve testdag voorzien nu donderdag om z’n DS 3 R5 naar z’n hand af te stellen en het nodige vertrouwen terug te vinden achter het stuur om de confrontatie met zijn collega’s aan te gaan.

Noteren we ook dat de DS niet enkel in het algemene klassement de hoofdrol speelt, maar ook in de categorie R3. Na zijn schitterende prestatie in Landen gaat Guillaume Dilley steevast voor een tweede opeenvolgende overwinning aan het stuur van de DS 3 R3 MAX. Zijn belangrijkste tegenstander zou hierbij wel Armand Fumal kunnen zijn. Armand vinden we voor een vierde seizoen terug aan het stuur van een DS 3 R3, dit jaar tevens voorzien van de laatste evoluties van de kit R3 MAX.

Cédric Cherain, geboren op 8/11/1983, woont in 4870 Nessonvaux. Team D-MAX.

"Natuurlijk hoopte ik op meer dan mijn 4de plaats in Landen. Met een versnellingsbak met te korte verhoudingen voor het parcours, moest ik forceren en maakte ik een paar foutjes. We hadden tweede kunnen worden. Gelet op mijn titelambities, kan ik niet tevreden zijn met het resultaat. Maar, de opgave van Freddy Loix heeft de context veranderd. Voortaan ligt de druk bij hem. Het parcours van de Spa Rally moet me beter liggen dan het parcours in Haspengouw. Het is redelijk snel en natuurlijker, een beetje zoals het parcours van de East Belgian Rally, waar ik me altijd goed heb gevoeld. Ik wil graag winnen, maar ik ga niet over de limiet gaan om dat resultaat te behalen. Een 2de plaats zo al interessant zijn voor het kampioenschap. Als we in elke wedstrijd op het podium eindigen, dan zullen we dicht bij de titel komen op het einde van het jaar. Ondanks ons gebrek aan kilometers voor de start, beviel de DS 3 R5 me goed in Landen. We gaan in Spa een halve dag testen op donderdag. Ik zal de afstellingen dan kunnen verfijnen. Het zou tof zijn om het palmares van de Spa Rally te kunnen openen..."

Pieter Tsjoen, geboren op 1/2/1974, woont in Oudenaarde. Team J-Motorsport.

"Pieter is momenteel op een beurs in Duitsland in het kader van zijn professionele activiteiten," vertelt zijn copiloot Eddy Chevaillier. "We willen ons dit jaar amuseren, zonder stress. Pieter wil niet meer dezelfde risico's nemen als tien jaar geleden om een wedstrijd te winnen. In de Rally van Haspengouw werd zijn aanpak bijna beloond. De ontdekking van de DS 3 R5 en de kennismaking met het team van J-Motorsport was heel plezant. Alles ging goed. Pieter komt donderdagochtend terug van Duitsland en dan gaan we een rondje verkennen in Spa. Ik heb het parcours van deze nieuwe rally al bestudeerd. De proeven van Ouffet en Ferrières zijn heel mooi, maar het is wel jammer dat bepaalde stroken heel brekend zijn voor de mechaniek. We zullen dus zeer oplettend en voorzichtig moeten zijn om onze wagen niet te beschadigen. Maar, we hebben alle lof voor het team van DG Sport dat ze deze wedstrijd hebben gerealiseerd op zo een korte tijd."

Vincent Verschueren, geboren op 24/10/1979, woont in 9750 Zingem. Team GoDrive.

"Ik verwacht een heel moeilijke wedstrijd. Het parcours is heel mooi. Alles zit erin: heel snelle stroken, onverhard, technische situaties en blinde toppen. Ik vrees wel dat er heel wat banden lek gereden zullen worden, want een paar sectoren liggen er heel slecht bij. Ik heb de Clémentine nog maar één keer gereden, zonder nota's, met de Opel Ascona in de Legend Boucles. Ik herinner me helemaal niets meer van de proeven van toen. De nota's zullen heel goed moeten zijn om vooraan mee te draaien, want het niveau ligt heel hoog dit jaar. Ik tip vooral op Cédric Cherain, die heel snel is in eigen streek. Het is wel jammer dat ik aan de shakedown niet kan deelnemen omdat ik me twee uurtjes te laat heb aangemeld om de testproef te rijden."

Bertrand Grooten, geboren op 7/1/1986, woont in 6997 Biron. Team D-Max.

"Ik ben natuurlijk ontgoocheld over het resultaat in de Rally van Haspengouw. Ik reed er met een wagen die niet goed was afgesteld. Ik kon de koorden niet nemen zoals ik dat had moeten doen. Maar, de samenwerking met de ingenieurs van D-Max is goed. We hebben alles goed bestudeerd wat er voor de volgende wedstrijd dient aangepast te worden. Ik denk dat we de oplossingen zullen vinden. Het is een voordeel om een tweede wagen, die van Cédric, in het team te hebben, want zo verzamelen we meer belangrijke informatie. Het parcours in Spa vind ik mooier dan de betonbanen in Haspengouw. Ik hoop dat ik donderdag, tijdens onze testsessie, kan vaststellen dat onze oplossingen goed functioneren. Als ik evenveel vertrouwen heb aan het stuur van de DS 3 R5 als eerder in de DS 3 WRC, dan moet ik mee kunnen strijden met de anderen. Mijn ambitie is vooraan mee te draaien."

Yprauto
zwembaden en wellness

http://www.daviddesign.be
MLV banden velgen Poperinge

Trefwoord(en)

Foto albums

Verwante artikelen