× Nieuws Wedstrijdverslagen Kalender Foto Contact
☰ MENU
ALV saneren van tanks Verzekeringen Delaere zwembaden en wellness http://www.daviddesign.be MLV banden velgen Poperinge

12-09-2010

Zesde zege in BK 2010 en zesde titel voor Pieter Tsjoen na Omloop van VlaanderenCompleet verslag van de wedstrijd

Zesde zege in  BK 2010 en zesde titel voor Pieter Tsjoen na Omloop van Vlaanderen

De Omloop van Vlaanderen, de zesde manche van het Kampioenschap van België Rally, werd een one-man-show van Pieter Tsjoen met zijn Ford Focus WRC08. De leider in het kampioenschap maakte vrijdagavond meteen het verschil. Na twee proeven had de Oost-Vlaming al een mooie voorsprong van 14"7 op Paul Lietaer. Zondag ging Tsjoen, samen met zijn trouwe navigator Eddy Chevaillier, verder met zijn demonstratie om uiteindelijk de wedstrijd te winnen met een ruime voorsprong van 3'19". Het was de zesde overwinning van Pieter Tsjoen in de Omloop van Vlaanderen. De overwinning was ook voldoende om de Belgische rallytitel van 2010 mathematisch veilig te stellen, mede dankzij het forfait van Patrick Snijers.

"Ik kon dit weekend redelijk relax rijden, maar anderzijds had ik ook alles te verliezen, want een foutje zou erg dom geweest zijn. Nochtans had ik in het begin van de wedstrijd moeite om me aan te passen aan het supergladde Belgische asfalt. De eerste remzone was erg nipt," vertelde de kersverse zesvoudige Kampioen van België, waarmee hij slechts één titel verwijderd is van het absolute record van Patrick Snijers. "Ik ben aan een stevig tempo blijven rijden om geconcentreerd te blijven. Weet je, deze titel heb ik in feite te danken aan het sterke startveld in de vorige wedstrijden. De Franse titel is dit jaar mijn hoofddoel, maar ik kon de confrontatie met Snijers en Van Eldik in de vorige wedstrijden niet uit de weg gaan. Nu de Belgische titel veilig is, ga ik me concentreren op de strijd in het Frans kampioenschap."

Het is natuurlijk jammer voor de strijd in het kampioenschap dat de kampioen nu reeds is gekend. Tsjoen verklaarde op de rally radio dat hij pas in 2011 opnieuw in België zal rijden. De East Belgian Rally en de Condroz zullen zonder Tsjoen en Snijers een heel andere wending krijgen... Al kan het voor andere teams met minder middelen misschien de gelegenheid zijn om met de zege te gaan lopen.

Paul Lietaer was op weg naar een mooie tweede plaats. Lietaer ging van de baan op Kp Hooglede net aan de finish in het begin van de laatste boucle. Toen stond hij 32 seconden voor op Freddy Loix. De ophanging was niet geraakt doch de motor wou niet meer starten... Daardoor ging de tweede plaats naar Freddy Loix, die voor de gelegenheid genavigeerd werd door zijn Stefaan Vallaeys, CEO van BFO, de hoofdsponsor van de Limburger.

"Het podium was ons hoofddoel en daarin zijn we geslaagd," lachte Freddy, die vol vertrouwen aan de start kwam na drie overwinningen in het IRC. "Met Stefaan aan mijn zijde ben ik iets minder agressief gestart, maar zaterdag heb ik toch een strak tempo gereden om Melissa Debackere achter me te houden."

Melissa Debackere zat Loix zaterdagmiddag nog op de hielen, maar vanaf de tweede ronde moest de jongedame de Skoda laten gaan: "Freddy stak een tandje bij, terwijl ik op de limiet zat. Op de laatste twee proeven begaf bovendien het hydraulische schakelsysteem voor de zoveelste keer…"

Dominique Bruyneel eindigde op een knappe 4de plaats met de Peugeot 207 S2000. Bruyneel krijgt de NCRS Super 2000 steeds beter onder de knie en heeft met deze 4de plaats ook een mooi resultaat kunnen neerzetten. Didier Duquesne sloot de top 5 af met in zijn spoor Didier Vanwijnsberghe. De autohandelaar reed in zijn tweede grote wedstrijd met zijn Skoda Fabia S2000 een prima 6de plaats, ondanks de motorstoringen op zaterdagochtend.

In Groep N reed Jonas Langenakens een schitterende wedstrijd. De piloot uit Landen nam meteen het commando voor Stéphane Lhonnay, die zich zaterdag liet verrassen op het gladde parcours en van de baan schoof. Langenakens, die de leiding neemt in het Gr.N-kampioenschap, won met ruim een minuut voorsprong op streekpiloot en voormalig Gr.N-kampioen Eddy Snaet. Spektakelman Tim Van Parijs verwende het publiek met mooie schuivers in zijn Porsche, die hij naar de 9de plaats stuurde, voor de Subaru van de Brit Champion.

In de Fiesta SportTrophy ging de zege naar Cédric De Cecco, die een optie neemt op de eindzege na de opgave met een kapotte motor van Ghislain de Mevius, die op dat moment nipt aan de leiding stond. Kevin Demaerschalk werd mooi tweede.

Op de allerlaatste proef verspeelde David Croes de zege in de Citroën C2 Racing Trophy Benelux door een lekke band. Xavier Baugnet won zo verrassend, nadat hij veel tijd verloor op de eerste proef door een schuiver. "De wedstrijd begon niet te best met ons foutje op de eerste proef. Daarna heb ik zaterdagochtend even naar het ritme moeten zoeken, maar toen we vanaf de tweede ronde met nieuwe banden reden, ging het een stuk beter. Ik kon de aanval inzetten op David Croes zonder overdreven risico's te nemen. De overwinning leek buiten bereik, tot de allerlaatste proef..." aldus de winnaar.
Hans Weijs Jr werd nog onverhoopt derde, nadat hij 5'50" verloor op de openingsproef.
De vierde plaats ging uiteindelijk naar Ronny Foxius, nadat de Luxemburger ook al vrijdagavond in de fout ging op de showproef in Beveren. "De proeven waren echt niet te onderschatten. Het asfalt is hier nog gladder dan in Ieper en de proeven zijn technischer. Ik heb me goed geamuseerd," vertelde Ronny.

Thibault Spillebeen beleefde niet zijn beste wedstrijd. Vrijdagavond moest hij opgeven door een elektrische panne op de tweede proef in Beveren en zaterdag, nadat hij in SuperRally weer was gestart, viel hij nog eens uit door een elektrische storing. Nicolas Damsin kwam zelfs helemaal niet aan de start, na een snelheidsovertreding tijdens de verkenningen.
De drie titelkandidaten in de Citroen Racing Trophy hebben nu een kleine maand om zich voor te bereiden op de volgende wedstrijd, de East Belgian Rally, een nieuwe wedstrijd in het Belgisch rallykampioenschap.

Ook in de Historic wedstrijd was de allerlaatste proef de beslissende proef. Vincent Verschueren had na zijn forfait in de moderne rally zijn zinnen gezet op de Historic zege. Tot de voorlaatste proef zag het er goed uit voor Verschueren, echter op de allerlaatste proef begaf de Ascona en ging de zege naar de Trans Europ van Gunther Monnens.

De Historic wedstrijd kende trouwens heel wat verschillende leiders. Yves Bruneel sloot de vrijdag als leider af, maar op zaterdag verloor hij snel de leidersplaats aan Stefaan Stouf. Nadien was het Barbier die de leiding nam, tot dat Verschueren op de 10de proef de leiding nam en 17 seconden voorsprong had bij het aanvangen van de laatste proef op Gunther Monnens... Stefaand Stouf werd nog tweede na de opgave van Verschueren, Geert Vandoorne derde Historic.
Stand in het Kampioenschap van België:
1. Pieter Tsjoen 75 punten
2. Patrick Snijers 44
3. Freddy Loix 43
4. Mark van Eldik & Melissa Debackere 35

ALV saneren van tanks
Verzekeringen Delaere
zwembaden en wellness

http://www.daviddesign.be
MLV banden velgen Poperinge

Trefwoord(en)

Foto albums

Verwante artikelen