× Nieuws Wedstrijdverslagen Kalender Foto Contact

☰ MENU
MR Group Yprauto http://www.daviddesign.be

07-10-2016

Preview Terre des Cardabelles / WRC Spanje - Joachim Wagemans

Preview Terre des Cardabelles / WRC Spanje - Joachim Wagemans

"In Spanje zullen we in het ritme zitten"

Na de wedstrijd in de Vogezen, waar Joachim Wagemans en Andy De Baeremaeker 12de algemeen werden, als 8ste in de Peugeot 208 Rally Cup, vertrekt het duo voor twee intense rallyweken naar Zuid-Frankrijk en Spanje. Joachim start dit weekend in de Rallye Terre des Cardabelles in het kader van de Franse Peugeot 208 Rally Cup. Een week later staan ze in Spanje aan de start van de WK-manche.

In de Vogezen stuurde Joachim zijn Peugeot naar een mooie 12de plaats, als 8ste in de Cup. "We zijn daar gewoon te voorzichtig gestart. Het was wisselvallig weer en de koorden lagen er vuil bij. De nota's waren te braaf en ik had niet het vertrouwen om het tempo te verhogen. Dat moet je dan ook niet doen, want dan maak je foutjes. De tweede dag ging het beter en draaiden we 4de, 5de tijden, maar de halve minuut die we verloren hadden maak je nooit meer goed in de Cup. We waren gewoon heel hard aan het rijden. Vrijdagavond hebben we dan nog een minuut teveel aan onze broek gekregen door een fout in de tijdwaarneming. Die tijd werd wel gecorrigeerd, maar we moesten daardoor wel als 16de van start gaan, wat ons zaterdag in de regen heel wat tijd kostte omdat we meer in de regen reden. Ik was heel content over mijn tijden, maar het resultaat kon iets beter. Maar, men beseft niet altijd hoe hard we trappen in Frankrijk. We eindigden wel voor een Fiesta WRC..."

In de Terre des Cardabelles zullen Joachim en Andy weer een nieuw parcours ontdekken. "Vorig jaar koos ik inderdaad voor de GTC Rally, mijn thuisrally. Het is onze eerste keer in de Cardabelles. Dan weet je dat het quasi onmogelijk is om vooraan mee te rijden, zeker omdat de proeven daar weinig veranderen. Maar, we gaan ons niet inhouden. Ik ga wel voluit, zoals altijd, ook al rijden we een week later de WK-manche van Spanje. Ik zal nooit ergens starten met de handrem op."

Na Cardabelles rijdt het team verder naar Catalonië, waar Joachim zich zal meten met de toppers in R2 in het Wereldkampioenschap.

"Het was gewoon ideaal om de WK Rally van Spanje te combineren met de Terre des Cardabelles, verreden in Millau. Van Zuid-Frankrijk is het niet meer zo ver naar Salou en de eerste etappe van de Rally van Spanje wordt ook op onverhard gereden, zodat we de Peugeot niet moeten aanpassen voor de start. Logistiek is het interessant om die twee rally's te combineren. We rijden maandag naar Spanje, waar dinsdag de verkenningen beginnen," vertelt Joachim Wagemans.

De startlijst voor het WRC in Spanje is indrukwekkend. "Er mogen 70 teams starten in Spanje, waarvan 20 R2's. We waren tot vorige week nog niet zeker dat we zouden mogen starten. Natuurlijk is José Maria Lopez, de leider in de 208 Rally Cup, de grote favoriet in eigen land. Twee jaar geleden heb ik de proeven in Catalonië al eens verkend. Het asfalt lijkt een beetje op de proeven in Antibes en op onverhard ben ik in Cardabelles toe aan mijn vijfde wedstrijd. Ik begin het gevoel te krijgen op gravel, maar het zal toch moeilijk zijn om in het WK iets te laten zien. In het WRC moet je toch een ander tempo rijden. In Frankrijk ga je gewoon van start tot finish voluit. In het Wereldkampioenschap is dat onmogelijk, want het is onvoorstelbaar hoe de WRC's vooraan het parcours stuk rijden. Ze gooien enorme stenen op de baan en de koorden zijn diep uitgesneden. Met een R2 kan je gewoon niet voluit koersen, want dan haal je nooit de finish. Ook de toppers in R2  pikken daar hun proeven uit. In de Franse Cup moet je gewoon elke proef volle bak aanvallen. Er komen daar ook maar de helft van de teams aan de finish."

Wellicht zullen een aantal R2-piloten in Spanje verrast worden door het tempo van de Franse Cup-rijders.

"Ze gaan zeker verrast worden door de chrono's van Lopez, maar zijn context kan je niet vergelijken met ons programma," vertelt de 22-jarige uit Kapellen. "Lopez krijgt steun van Peugeot Spanje, waardoor hij wat meer risico's kan nemen. De top 3 in de Volant Peugeot 208 rijdt 20 tot 25 rally's per jaar, terwijl wij quasi enkel de manches van de Cup rijden, aangevuld met enkele kleinere wedstrijden in België. Ik kan je verzekeren dat er keihard gereden wordt in Frankrijk..."

We houden jullie in elk geval op de hoogte van de prestatie van Joachim en Andy in Millau en Salou.

 

MR Group
Yprauto

http://www.daviddesign.be

Trefwoord(en)

Verwante artikelen