× Nieuws Wedstrijdverslagen Kalender Foto Contact

☰ MENU
Autostal Duindistel Optiek Vanneste Hooglede Izegem http://www.daviddesign.be

01-05-2016

Rallye de Wallonie - Loix de (onverwachte) leider

Rallye de Wallonie - Loix de (onverwachte) leider

Duval vs Loix, het is gedaan !

Na het uitgeregende aperitief van vrijdagavond op de Citadel, waren de weersomstandigheden zaterdagmorgen haast identiek voor de tweede etappe van de rally van Wallonië. Die moeilijke omstandigheden leverde uiteraard tal van slachtoffers op (deze avond trouwens al een dertigtal !) en de belangrijkste opgaves waren zeker die van Kris Princen, die nadat hij in de eerste kp deze morgen nog de besttijd realiseerde, in de vierde proef een koprol maakte en die van François Duval, leider sedert vrijdagavond, met een twintigtal seconden voorsprong op Freddy Loix, die tijdens de laatste proef van vandaag van de baan ging. De wedstrijd verloor daardoor twee van zijn belangrijkste tenoren en zegekandidaten. Kris was bovendien de belangrijkste tegenstrever van Freddy Loix in het kampioenschap. Die zat daardoor deze morgen dus met een dilemma, belangrijke punten scoren i.f.v. het kampioenschap of de nodige risico’s nemen en strijden i.f.v. de zege met François Duval. Eventuele twijfel daarover i.f.v morgen is er nu dus alvast niet.meer.

Hoewel de strijd om de zege wellicht afgelopen is, blijft de derde etappe toch best interessant en leuk om volgen voor de rallyfans, al was het maar omdat volgens de laatste weerberichten morgen de zon van de partij zijn of... omdat er op diverse andere fronten wel nog veel strijd zal zijn. Zo o.a. die om de tweede plaats, want daarvoor zijn momenteel nog drie R5-teams in de running : Xavier Bouche, die door enkele foutjes stelselmatig de aansluiting met Loix verloor, Vincent Verschueren en Guillaume Dilley,die de ganse dag indruk maakte. Hoewel twee andere R5-piloten tijd verloren door een lekke band, staat ook hun Ford nog in de top-10. Verder is er de knappe prestatie van Adrian Fernémont, die debuteert met de Fiesta, maar momenteel wel de beste streekrijder is en ondermeer de ervaren Xavier Baugnet vooraf gaat.

Benoit Allart is de enige overlevende van het WRC-peloton. Tussen diverse R5-wagens bezet hij ondanks een klein foutje op vrijdagavond, via enkele besttijden (deze namiddag) de zesde plaats. Chris Van Woensel (derde algemeen deze namiddag) was onderweg naar meer tot de transmissie van zijn Mitsubishi hem bij de start van Kp10 in de steek liet. Hoewel hij zeker niet forceerde, eindigde ook de eerste rally van dit seizoen voor David Bonjean na een foutje voortijdig. Idem trouwens voor merkgenoot Jourdan Serderidis, die de turbo van zijn Citroën C4 zag begeven.

Net zoals Philippe Steveny en Stéphan Hermann, de leider in NCM en M15, die andermaal indruk maakte met zijn Punto HGT behoort ook Olivier Collard als leider van een omvangrijk groepje Mitsubishi’s tot de top-10. Deze laatste is tevens verlost van Michaël Albert, die omwille van een mechanisch probleem (Kp9) de strijd moest staken. In zijn zog volgt na de opgave van Francis Lejeune (radiator) en de mindere prestaties van Henri Schmelcher en de Tchech Toprek, de eenzame leider in RGT: Fred Bouvy, maar... verder ook Guillaume De Ridder en Pole Geusens, onderling de ganse dag in een stevige secondenstrijd verwikkeld om de eerste plaats bij de juniors en in R2, tot... leider De

Ridder in de allerlaatste proef een minuut verloor toen de stuurbekrachtiging van zijn Peugeot begaf. Terwijl Steven Dolfen,die het parkoers in Namen ontdekt en derde is in R2 toe gaf dat hij het tempo van deze twee niet aankon, volgt de derde junior Amaury Molle al op meer dan vier minuten, deels het gevolg van een remprobleem.

Stefaan Prinzie, leider bij de Historics na de korte etappe van vrijdag, verloor die positie na een tijdrovende fout op Kp5 aan Didier Van Wynsberghe. De vraag is evenwel hoe lang die nog kan weerstaan aan de aanval van een andere BMW M3, die van Manu Bouts. Manu realiseerde deze namiddag immers een serie besttijden en zonder de minuut die hij gisteren op de Citadel verloor (één rondje teveel) was hij wellicht vanavond al de leider bij de historics en dat met banden (Bridgestone) van 80€ terwijl zijn concurrenten het met veel duurdere racinbanden doen. We kijken nu echter al uit naar het vervolg van dat veelbelovend duel, aangezien Bouts nog maar 10 seconden achterstand heeft op zijn speelkameraad.

Bij de meer dan 30 opgevers vinden we o.a ook nog de R5’s van Jordan Scaillet (foutje in de eerste kp en omwille van persoonlijke redenen niet meer gestart op zaterdag), Laurent Léonard (ruitenwissers & benzinepomp Kp6), Kevin Demaerschalk (benzinepomp Kp5) en de mooie Peugeot 306 Maxi van Laurent Mottet (remproblemen Kp4) zonder hier de spectaculaire sortie van Corentin Dozot te vergeten, wiens Renault Clio R3 zich in de gevel van een huis boorde. Hoewel het huis de nodige schade opliep, waren er gelukkig geen gewonden.

Zondagmorgen vanaf 8u00 het vervolg van deze rally (incl. de teams die via Super Rally opnieuw vertrekken) en... na twee ronden van vier kp’s kennen we dan om de 16u00 de winnaars van deze editie. 

Autostal Duindistel
Optiek Vanneste Hooglede Izegem

http://www.daviddesign.be

Trefwoord(en)

Foto albums

Verwante artikelen