× LIVE INFO - Renties Ypres Rally Nieuws Wedstrijdverslagen Kalender Foto Contact

☰ MENU
MR Solar Verzekeringen Delaere http://www.daviddesign.be Drakkar Rallysport Toyota Celica

LIVE INFO - Renties Ypres Rally

20-03-2016

Wedstrijdverslag - Spa Rally - CitroŽn Belux Junior Team

Wedstrijdverslag - Spa Rally - CitroŽn Belux Junior Team

Gemengde gevoelens voor de rijders van het Citroën Belux Junior Team…

Uitstekende tijden voor Guillaume Dilley, mooi zesde met de DS 3 R5
Voortijdige opgave voor Kevin Demaerschalk
Demaerschalk geeft nu afspraak in Tielt

De Spa Rally werd de eerste rally van het seizoen voor het Citroën Belux Junior Team en haar rijders Guillaume Dilley en Kevin Demaerschalk. Hoewel de wedstrijd van Kevin wegens een klein probleem op vrijdagavond veel te vroeg afgelopen was, wist Guillaume een grootse prestatie neer te zetten, door meer dan eens bij de drie snelsten van een chronorit aan te tikken. Een mooie zesde plaats was de gepaste beloning voor deze schitterende prestatie.

Rallysport kan soms wreed zijn. Eén klein zandkorreltje kan de hele machine doen stokken. Dat moest ook Kevin Demaerschalk vaststellen toen hij op vrijdagavond, na slechts één korte proef, al de handdoek moest gooien. "De rally was voor ons al niet op ideale wijze begonnen", stelde de jonge rijder van het Citroën Belux Junior Team bij zijn terugkeer in Spa. "Een misverstand bij het inklokken aan het startpodium leverde ons al meteen straftijd op. In de showetappe van Saive werd ik door meerdere andere rijders gehinderd. Ik stond zelfs geblokkeerd achter één van de GT's, die op een smalle strook was stilgevallen. Ik moest wachten tot hij opnieuw kon vertrekken vooraleer hetzelfde te kunnen doen. En op de verbinding richting tweede proef kwam ik al snel tot de vaststelling dat de stuurinrichting zwaar begon aan te voelen."

De stuurbekrachtiging bleek te zijn uitgevallen en Kevin Demaerschalk trachtte nog zelf zijn DS 3 R5 te herstellen. Tevergeefs. "Toen ik de motorkap openmaakte had ik onmiddellijk door dat we alle vloeistof van het stuurbekrachtigingssysteem waren kwijtgespeeld", legt de jongeman uit Hoeilaart uit. "Omdat ik een reservekan in de auto had liggen vulde ik het reservoir bij, maar de vloeistof lekte onmiddellijk in het motorcompartiment. Een simpele dichtingsring had het begeven. En dat was dat. Onze rally zat er al op."

Toch was er ook nog licht in de duisternis, want Kevin Demaerschalk kreeg al snel te horen dat hij ter compensatie voor het vroege uitvallen een wedstrijd aan zijn programma kon toevoegen. Over drie weken komt hij met zijn DS 3 R5 van Citroën Belux Junior Team uit de ateliers van J-Motorsport aan de start in de TAC Rally in Tielt. "Een goede beslissing. Ik trek onmiddellijk een streep onder deze Spa Rally en trek sereen richting de TAC. In het verleden heb ik daar al mooie dingen kunnen laten zien en ik hoop op een goede prestatie om mijn seizoen écht op gang te trekken."

Indrukwekkende tijden

Guillaume Dilley begon zijn wedstrijd met een mooie vijfde tijd in de spekgladde showetappe van Saive en zorgde in de tweede proef, Herve-Bolland, al meteen voor de verrassing: derde tijd, in het spoor van Loix en Princen, én voor alle andere rijders met een R5. Die chronorit lag hem blijkbaar wel, want bij de tweede doortocht zette de rijder van de DS 3 R5 van Burton Racing opnieuw de derde tijd neer. Het duo Dilley-Prévot mocht als zesde in de tussenstand aan hun korte nachtrust beginnen.

Zaterdagochtend schoof Guillaume Dilley al snel een plaatsje op, na opnieuw een derde tijd algemeen te hebben neergezet. Bij zijn terugkeer in het assistentiepark aan het Casino van Spa lag hij op de vijfde plek. "Ik had zo een goede start niet durven dromen", grijnsde de rijder van het Citroën Belux Junior Team. "Gisteravond was ik nog wat de limieten van mijn DS 3 R5 aan het zoeken en beging ik een klein foutje, waardoor in de laatste proef de motor stilviel. Maar dat is nu al vergeten, want de plaats die ik toen verloor, wist ik ondertussen al te heroveren. Bovendien wist ik al drie keer de derde tijd neerzetten, terwijl er toch overal hard gestreden wordt. Ik had niet gedacht dat ik zo snel voorin zou kunnen meedraaien!"

Guillaume ging op zijn elan door en bevestigde zijn potentieel door nog een paar hele sterke tijden neer te zetten. En hoewel hij uiteindelijk met een zesde plaats tevreden moest zijn, na een bizar incident en een lekke band vlak voor het eind, kon hij na zijn eerste wedstrijd in de kleuren van Citroën Belux enkel een positieve conclusie trekken: "Ik had al één hand op de vijfde plaats, toen ik in de proef van La Gleize-Andrimont kwam vast te staan. Remmen geblokkeerd. Dat heeft ons bijna een minuut gekost. De pin van de brandblusser was losgekomen en was in het pedaalmechanisme terecht gekomen... En bij de laatste doortocht op Creppe zijn we, zoals zovelen, lek gereden. Maar veel belang heeft dat niet. Ik onthoud vooral de goede tijden die we wisten neer te zetten. Dertien keer in de top top-5, vijf keer bij de beste drie. Simpelweg onverhoopt!"

Het Citroën Belux Junior Team maakt afspraak met de andere smaakmakers van het Belgisch Rallykampioenschap in de TAC Rally (9/4), met enkel Kevin Demaerschalk aan de start, en is voltallig aanwezig tijdens de Rallye de Wallonie (29-30/4 en 1/5). Daar zal Guillaume Dilley zijn sterke prestatie van de Spa Rally ongetwijfeld willen bevestigen.

MR Solar
Verzekeringen Delaere

http://www.daviddesign.be
Drakkar Rallysport Toyota Celica

Trefwoord(en)

Foto albums

Verwante artikelen