× LIVE INFO - Renties Ypres Rally Nieuws Wedstrijdverslagen Kalender Foto Contact

☰ MENU
MR Solar Drakkar Rallysport Toyota Celica http://www.daviddesign.be Verzekeringen Delaere

LIVE INFO - Renties Ypres Rally

20-03-2016

Spa Rally - 2 op 2 voor Loix - Compleet verslag van de wedstrijd

Spa Rally - 2 op 2 voor Loix - Compleet verslag van de wedstrijd

De Spa Rally begon vrijdagavond met een show-proef in Saive en vier nachtelijke proeven. Bovendien werden de rijders geconfronteerd met gladde wegen en plaatselijke mistbanken... Na deze 5 proeven was het duidelijk dat de strijd om de zege opnieuw ging tussen de Skoda Fabia R5 van Freddy Loix en de Peugeot 208 T16 van Kris Princen. 

Loix ging als leider de nacht in, maar had minder dan één seconde voorsprong op Princen. De verschillen met de achtervolgers waren wel al opvallend hoog. Xavier Bouche was derde op 52 seconden, Vincent Verschueren volgde al op meer dan één minuut. Cedric Cherain was vooraf ook getipt als kanshebber, maar de Luikenaar moest de Fiesta R5 EVO al na 2 proeven aan de kant zetten met mechanische problemen...

Freddy Loix koos er op zaterdag enkele proeven uit om het verschil te maken. Een strategisch plan dat aansloeg, want halverwege de wedstrijd had hij reeds meer dan 20 seconden voorsprong op de Peugeot van Princen. Ondanks een stevig slotoffensief van Princen bleef Loix stevig aan de leiding en scoorde zijn tweede zege op evenveel wedstrijden in het kampioenschap 2016.

Vincent Verschueren kwam er in Spa niet aan te pas. "Ik mis duidelijk ervaring in de Fabia om hier in Spa mee te strijden," verklaarde de piloot van de Godrive Fabia achteraf. Op zaterdag kon Verschueren wel nog voorbij merk genoot Xavier Bouche en werd derde, een plaats waarmee Verschueren ook heel tevreden was.
Xavier Bouche mocht dan wel zijn derde plaats verloren hebben aan Verschueren, hij bewees opnieuw zijn snelheid en zijn groot aanpassingsvermogen. Bouche zien we normaal terug in de Wallonie en de Condroz met de ex-Loix Fabia en in die wedstrijden kan hij zeker opnieuw een rol van betekenis gaan spelen.

De strijd om de vijfde plaats ging tussen de DS3 van vice-kampioen Dilley en de ex-Princen 208 van De Cecco. Dilley reed een heel sterke tweede wedstrijddag en leek goed op weg naar de vijfde plaats, maar op de 12de proef verloor hij bijna een minuut en moest hij de top 5 plaats laten aan Cedric De Cecco. Voor Kevin Demaerschalk de andere piloot van het Citroën Junior Team was de wedstrijd op vrijdagavond al afgelopen. Een mechanisch defect dwong hem tot opgave in de tweede proef... Demaerschalk mist zo belangrijke kilometers in zijn leerproces aan het stuur van de DS3 R5.

De Fabia WRC's van Benoit Allart en Eric Cunin kwamen er in Spa niet aan te pas. Allart die vorig jaar in de Rallye de Wallonie nog mee kon strijden voor de overwinning moest nu vrede nemen met de zevende plaats op net geen zes minuten van Loix. Cunin werd achtste en keek reeds tegen meer dan negen minuten achterstand op... De top 10 werd afgelsoten door de Lancer groep A van Anthony Martin.

Verder in het klassement ook de snelle Fiat Punto van Hermann die de snelste F2 werd, de Porsche van Bouvy die de GT klasse won en Amaury Molle die in de Opel Adam snelste Junior werd (verslag Junior BRC).

Bij de historics maakte François Duval indruk aan het stuur van de Ford Escort MKII. Bernard Munster kon op vrijdag even de leiding nemen, maar op zaterdag stond geen maat op Duval. Aan de finish had hij een voorsprong van bijna anderhalve minuut op de Porsche van François De Spa.
Op het einde werd het nog spannend voor de derde plaats tussen PJ Maeyaert en Jean Pierre Vandewauwer. De regerend kampioen verloor op vrijdag heel wat tijd maar kwam zaterdag nog sterk opzetten en een derde plaats leek nog haalbaar... "Op de voorlaatste proef vertrokken we meteen na een hevig rokende Porsche en het zicht was nihil en hierdoor gingen we van de baan..." vertelde copilote Vicky Van de Walle. Maeyaert verloor te veel tijd en gaf op en de derde plaats bleef dus bij de Porsche van thuisrijder Van de Wauwer. (verslag historics)

# foto-reportage
# uitslagen

MR Solar
Drakkar Rallysport Toyota Celica

http://www.daviddesign.be
Verzekeringen Delaere

Trefwoord(en)

Foto albums

Verwante artikelen