× Nieuws Wedstrijdverslagen Kalender Foto Contact

☰ MENU
Autostal Duindistel Optiek Vanneste Hooglede Izegem http://www.daviddesign.be

11-09-2014

Wedstrijdverslag - Omloop van Vlaanderen - BMA team

Wedstrijdverslag - Omloop van Vlaanderen - BMA team

Dit weekend ging in Roeselar het Kampioenschap van België Rally (BRC) verder met de Omloop van Vlaanderen. Freddy Loix, Johan Gitsels en de ŠKODA Fabia S2000 geprepareerd in de ateliers van BMA stelden de nationale titel veilig. Nadat hij vrijdagavond iedereen koud pakten tijdens de korte openingsetappe, reed 'Fast Freddy' naar de tweede plaats, ruim voldoende voor zijn tweede opeenvolgende Belgische rallytitel. Een titel die hij deelde met zijn copiloot Johan Gitsels, ŠKODA Import en natuurlijk BMA, het team van Bernard Munster.

"Bij het begin van het seizoen 2014 waren er twee doelstellingen", herinnert Freddy zich. "Natuurlijk kampioen worden, maar ook winnen in Ieper, de Belgische manche van het Europees kampioenschap. Opdracht volbracht! Daarvoor kon ik rekenen op een snelle en betrouwbare ŠKODA Fabia S2000, maar ook op de steun van ŠKODA Import, een bijzonder gedreven copiloot en het team van BMA dat perfect werk heeft geleverd. Mijn wens is duidelijk: in dezelfde context verder doen en zo snel mogelijk met de nieuwe Fabia R5 rijden. Die komt er volgend jaar aan..."

In de clan van BMA is de nationale kroon de kers op de taart van een uitstekend sportjaar 2014, hoewel het seizoen nog niet afgelopen is. "Ik ben bijzonder trots. Door de Rally van Ieper te winnen en de titel te veroveren met Freddy, Johan, ŠKODA Import en ŠKODA Motorsport, heb ik de indruk dat ons team voortaan definitief bij de grote jongens hoort," lacht Bernard Munster. Wanneer een constructeur je de kans geeft om samen te werken, dan moet je die kans met beide handen grijpen. Een doel hebben is mooi. Beantwoorden aan de verwachtingen is nog wat anders. De overwinning in Ieper was de moeilijkste uitdaging. Die zege was een enorme opluchting. Die rally winnen als privé-team is de mooiste realisatie uit mijn carrière. De titel winnen was iets minder moeilijk, maar je moet het nog doen, zeker zo vroeg in het seizoen. Als we in de toekomst samen verder kunnen werken, dan zal de uitdaging al even boeiend zijn. Voor BMA is dit de tweede titel. Maar, deze heeft veel meer waarde dan de eerste, want deze keer kregen we de steun en het vertrouwen van een constructeur. Dit programma was een nieuwe, belangrijke etappe in de ontwikkeling van ons team.

In Roeselare reden Freddy Loix en Johan Gitsels met een Fabia S2000 van 2014, meer bepaald de wagen die de Duitser Sepp Wiegand in Ieper bestuurde. "De vorige wagen was een versie 2010 maar voorzien van alle evoluties. De verschillen tussen de twee wagens zijn niet flagrant," vervolgt Bernard Munster. "Maar, deze versie is wel 30 kg lichter. Om aan het minimumgewicht te komen, moesten we ballast bij leggen. Die konden we wel op de ideale plaatsen leggen om een ideale gewichtsverdeling te bekomen. Zo kon Freddy profiteren van een nog betere balans, wat nog betere tijden opleverde... "

De ŠKODA Fabia S2000 die Loix en Gitsels sinds het begin van het seizoen bestuurden, is voortaan eigendom van François Kicq, die regelmatig bolides uit de ateliers van BMA bestuurt in historische wedstrijden. Als snelle vijftiger en gentleman-driver, had Kicq duizend-en-één zaken te ontdekken in deze Omloop van Vlaanderen 2014. "Ik moet er geen geheim van maken. Een rally rijden met een wagen van de laatste generatie, het ontdekken van het rijden met vierwielaandrijving, een sequentiële versnellingsbak en een jonge copiloot, Pierre Sibille, dat maakte me toch wat nerveus," geeft François Kicq toe. "Maar, ik was goed omringd, vooral dankzij de raad van Freddy Loix. Het vertrouwen nam stelselmatig toe. We zijn aan de wedstrijd begonnen met afstellingen en banden die de auto zo comfortabel mogelijk maakten. Daarna hebben we de Fabia wat meer laten evolueren. In de derde ronde kreeg ik het weggedrag wat beter onder de knie. Na deze eerste ervaring kijk ik enorm uit naar de volgende wedstrijd met de ŠKODA."

Kicq zal dit seizoen nog twee keer de Fabia S2000 van BMA besturen, om de toekomst voor te bereiden... "Op advies van Bernard Munster ga ik de Rally van Jalhay rijden alvorens het monument, de Condroz Rally, aan te vatten," vervolgt de piloot. "We zien dit seizoen als een leerproces, want het is uiteindelijk de bedoeling om volgend jaar met een ŠKODA Fabia R5 te rijden, opnieuw in het team van BMA, als teamgenoot van Freddy en Johan. Ik ben enorm tevreden over de wijze waarop het team me geadviseerd en begeleid heeft tijdens deze Omloop van Vlaanderen, want dat is toch een moeilijke wedstrijd! Ik zal deze wedstrijd niet snel vergeten... "

De zesde manche van het BRC 2014 zal een mijnpaal blijven in de geschiedenis van BMA, het team uit Petit-Rechain in de buurt van Verviers... 

Autostal Duindistel
Optiek Vanneste Hooglede Izegem

http://www.daviddesign.be

Trefwoord(en)

Foto albums

Verwante artikelen