× LIVE INFO - Renties Ypres Rally Nieuws Wedstrijdverslagen Kalender Foto Contact

☰ MENU
herstellen smartphone tablet

LIVE INFO - Renties Ypres Rally

04-10-2009

Patrick Snijers heer en meester in HaspengouwVerslag van de wedstrijd

Patrick Snijers heer en meester in Haspengouw

101 deelnemers hebben eindelijk de start genomen van de Rally van Haspengouw. Bij de "Nationalen" waren er maar twee forfaits: Van Lancker (BMW) en Van Keer (CitroŽn Saxo).

De eerste doortocht op de beroemde proef van Brutsem zorgde meteen voor enkele opgaves. Wim Soenens en Carlo Mylle braken een wiel af van hun respectievelijke Porsches. Matthias Boon werd gestopt door een motorbreuk op zijn Subaru Impreza. En Jonas Langenakens moest opgeven met een kapotte cardan en een defecte turbo op zijn Mitsubishi. En bij de tweede reeks moest ook Henri Schmelcher (Porsche) opgeven door transmissieproblemen. Jonas Langenakens en Henri Schmelcher kozen voor Superrally om op zondag opnieuw te starten.

Na de eerste 2 proeven was het al duidelijk dat Snijers en zijn Impreza een klasse te sterk waren voor de concurrentie. Melissa Debackere had na 2 proeven net geen halve minuut achterstand terwijl Lietaer na een foutje nog eens 18" verder volgde...

Achter de drie titelkandidaten was de Nederlander Hein Jonkers de snelste met zijn Mitsubishi Gr.A. RaphaŽl Auquier, Stťphane Lhonnay en Bob Colsoul volgen op enkele seconden, net voor Chris Van Woensel, die iets moest lossen om zijn opwarmende banden te besparen.

De tweede wedstrijd dag begon nat en vettig, de nacht op zaterdag op zondag was het hevig gaan regenen in de fruitstreek en de wegen waren uitermate veraderlijk. Meteen na de start waren er twee belangrijke opgaves te betreuren. Nog voor de eerste KP moest Stťphane Lhonnay de handdoek werpen door benzinedruk problemen, op de eerste KP was de BMW M3 van Andy Lefevere aan de beurt, ook door voedingsproblemen.

Patrick Snijers zet zijn beheersing verder. In de 4 KP's van de eerste zondagronde draaide hij duidelijk de beste tijd. "Nochtans reed ik op een rustige ritme, zonder risico's te nemen want de wegen zijn verraderlijk," zei hij bij de hergroepering in Landen. "Je kunt nooit zeker zijn van de grip bij de rempunten."

Melissa Debackere en haar Corolla konden het moordend tempo van Snijers niet volgen en zij concentreerde zich snel op de tweede plaats. Uiteindelijk had ze aan de finish meer dan 2 minuten achter op Snijers, maar voor haar telden vooral de bijhorende punten.

Evan was er verwarring toen een Lietaer een straftijd kreeg van 1 minuut wegens te vroeg inklokken, achteraf bleek het om een fout te gaan van een baanpost en werd deze straftijd geschrapt. Maar bij de tweede doortocht op de verraderlijke kp Velm ging het mis voor de Westvlaamse snor. Hij ging drie keer van de baan en verloor hij meer dan 4 minuten... De Nederlander Jonckers ging lopen met de laatste podiumplaats en Lietaer moest vrede nemen met de vierde plaats.

Ondertussen was er een spannende strijd tussen thuisrijder Bob Colsoul en Chris Van Woensel. Op de vettige wegen was het een ongelijke strijd, de 4x4 van Colsoul klopte de tweewielaangedreven Nissan van Van Woensel en werd vijfde en winnaar in groep N. In groep N was de strijd snel beslist, RaphaŽl Auquier begon de 2de dag goed maar nadat hij eerst een sortie maakte moest hij iets later aan de kant met een defecte versnellingsbak op zijn EVO X.

De vierde WRC in Landen was de Subaru van Paul Allerts, na een wat anonieme wedstrijd eindigde Allerts 7de net voor de tweede groep N Peter Hopmans. Hopmans kon na afloop reeds klinken op de titel in groep N. Jonas Langenakens reed opnieuw een sterke wedstrijd in de fruitstreek, na een indrukwekkende remonte in de tweede wedstrijddag, eindigde hij met een EVO 6 als negende algemeen.

Dirk Deveux sloot de top 10 af als winnaar in de Historic. De eerste leider was Vincent Verschuren, maar nadat deze een foutje maakte op de eerste proef verloor hij de leiding aan Deveux. Na kp8 was er van Verschueren geen spoor meer in de uitsag. Vanaf dan kon Deveux controleren, hij einigde met bijna 1 minuut voor op de Trans Europ van Monnens en 3 minuten op de Porsche van Barbier.

In het RACB Criterium ging de zege voor de derde opeenvolgende keer naar Steve Matterne die erin lukte een voordeel van meer dan 2 minuten op te bouwen op Stefaan Van Craenenbroeck, die Kampioen wordt nadat hij beter deed dan Wim Lootens (opgave, transmissie) en John Deconinck (4de). Grťgoire Coulembier had genoeg met de 14de plaats om VAS Rally Kampioen 2009 (Div. 4) te worden. Ook Stefaan T'Joens, die pas 22ste werd na roulement-, versnellingsbak- en koppelingsproblemen, is VAS Kampioen Div. 1-2.

herstellen smartphone tablet

Trefwoord(en)

Foto albums

Verwante artikelen