× LIVE INFO - Renties Ypres Rally Nieuws Wedstrijdverslagen Kalender Foto Contact

☰ MENU
herstellen smartphone tablet

LIVE INFO - Renties Ypres Rally

05-10-2008

Haspengouw: Hubert Deferm neemt belangrijke punten

De Haspengouw was dit jaar een heel belangrijke wedstrijd in het kampioenschap: Deferm, Debackere en Snijers gingen er op zoek naar heel kostbare kampioenschapspunten. Voor Snijers was het op de tweede proef al afgelopen...

Hubert Deferm zette reeds op de eerste proef de scratch en deed dat ook in bijna alle andere proeven van de wedstrijd. De kasseilegger bewees dat hij steeds beter overweg kan met de Subaru WRC S10, hij bleef heel geconcentreerd rijden en reed foutloos naar de overwinning. "De verdienste bij deze overwinning gaat vooral naar mijn wagen en de ingenieur van Prodrive die hiervoor zorgde," was Huberts commentaar aan de finish. "Voor de eerste keer sinds ik met deze Impreza S10 rijd, was hij goed afgesteld. Alles leek gemakkelijk. Alhoewel ik niet in alle bochten voluit durfde gaan, kon ik hem deze keer wel echt besturen."

Zaterdagavond sloot Melissa Debackere de eerste wedstrijddag af als tweede, deze morgen bleek dat Debackere een straftijd had gekregen. Op de verbinding tussen het nachtpark en de service reed Melissa even verloren, waardoor ze 4 minuten te laat inklokte aan de ingang van de servicezone. Dit betekent 40" straftijd. Om dezelfde reden kreeg ook Hubert Deferm 20" penalty. Meteen viel de Corolla WRC terug naar plaats 4, snel kon ze Andy Lefevere voorbij naar de derde plaats. Bob Colsoul werd na de penalisatie van Debackere tweede en kon deze plaats ook behouden, al had thuisrijder Colsoul bij de finish maar amper 4 seconden voorsprong op Debackere.

Andy Lefevere kon in de buurt van Landen profiteren van de hoge topsnelheid van zijn imposante BMW en was de snelste achtertrekker. Zaterdag sloot hij knap als vierde af, met de regen op zondag was het onmogelijk om deze plaats te behouden. Stephane Lhonnay profiteerde van het slechte weer om met zijn groep N Lancer als vierde te eindigen. Lefevere sloot de top 5 af, met achter hem de tweede groep N Frederik Dekeyser.

De jonge Jonas Langenaekens veraste veel toeschouwers met zijn spectaculaire rijstijl, ondanks det hij vrijdagavond 2 minuten verloor na een cardanbreuk kon hij nog een mooi resultaat verzilveren. Op vrijdag stond Langenaekens nog 24ste, hij klom op zondag nog naar een 7de plaats algemeen in de 'oude' Lancer 6,5. Bernard Servais eindigde in de Clio R3 als 8ste algemeen eerste F2, met in zijn kielzog de eerste Ford Fiesta's.

In de Ford Fiesta Trophy won Xavier Baugnet uiteindelijk voor Anthony Martin, deze laatste verloor een pak tijd na enkele lekke banden. Thierry Neuville, ook lange tijd in strijd voor de overwinning verloor in de allerlaatste proef 16 minuten. Het was Ieperling Frederic Berville die na het tijdsverlies van Neuville en de opgave van Mattias Boon de punten voor de derde plaats nam. Stevy Courteyn werd vierde, Thijs Deburghraeve moest zaterdag opgeven, hij herstartte in het superrally systeem en werd zesde en laatse Fiesta.

In de voorlaatste proef ging Stefaan Prinzie nog zwaar van de baan, hij en copilote Sharon Vermeulen werden opgenomen op de spoedafdeling in Sint-Truiden. "We stonden op een moment zevende, maar verloren toen een pak tijd. Het was gestopt met regenen en toen moet ik ietst te hard zijn gegaan, de wegen waren bijzonder vettig en in a fond in zesde is de wagen uitgebroken. Links een talud en rechts bomen..." aldus Stefaan die ons opbelde uit de kliniek. Stefaan is opgenomen in de kliniek van Sint Truiden, hij moet worden geopereerd aan zijn voet.

Het was Dirk Deveux die de Historic wedstrijd won, hij eindigde 14de algemeen en had een ruime voorsprong op Philippe Barbier die tweede werd in de Porsche 911.

Opnieuw was het voor de toeschouwers moeilijk om de criterium wedstrijd te volgen, door enkele sorties was het vaak lange tijd wachten op de Criterium rijders. Het werd een mooie strijd tussen Hein Jonckers en Steve Matterne. Jonckers kreeg al vroeg in de wedstrijd 20 seconden penalisatie, hij kon echter vlug de verloren tijd inhalen en nam even de leiding. Matterne bleef aanvallen en kon de wedstrijd met 12 seconden voorsprong winnen, Eric Deveux kon het tempo van de leiders niet volgen en werd derde op bijna 3 minuten van de leider.

Alhoewel Dany Claessen in de laatste ronde een zware sortie deed, behoudt hij de leiding in het RACB Criterium kampioenschap. Andere titelkandidaten konden de wedstrijd ook al niet uitrijden, John Deconinck gaf forfait en Erik Degeling en Els Ons moesten ook opgeven door versnellingsbakproblemen.

Reacties van piloten/teams mogen naar rallylovers.be@telenet.be worden gestuurd.

herstellen smartphone tablet

Trefwoord(en)

Foto albums

Verwante artikelen